”Smidig logistik och snabbt montage avgörande i valet”

I Brixlys byggprojekt på Pensionat Ekenäs på Sydkoster används MiTeks prefabricerade bjälklag och takstolar genomgående. Produktion i fabrik, smidig logistik, snabbt montage samt mycket goda egenskaper gällande brand- och ljudkrav var avgörande för valet.

På den pittoreska skärgårdsön Sydkoster, en timmes båttur utanför Strömstad, ligger Pensionat Ekenäs. Huvudbyggnaden från 1905 har genomgått en del förändringar genom åren och nu adderas två huskroppar till pensionatet, där bland annat ett nytt personalboende ska ingå.

Prefabricering nyckeln till framgång

Entreprenören Brixly står för projekteringen och genomförande av arbetet och såg tidigt i arbetet att betong inte var ett alternativ för byggnationen av de två huskropparna.

– I projekt som detta måste vi undersöka alla parametrar för att kunna genomföra ett lönsamt projekt som uppfyller alla de krav som ställs på de nya husen. Jag räknade på vad det skulle kosta att frakta betong till Koster och det var väldigt dyrt samtidigt som byggprocessen skulle ta längre tid, berättar Fredrik Söderberg, projekteringschef på Brixly.

MiTeks lösningar visade sig vara en avgörande faktor för att hålla kostnader nere och ha bättre kontroll för att genomföra ett lönsamt projekt för alla parter. Helst ville man också undvika betongbyggen för att de nya fastigheterna skulle smälta in bra med resterande byggnader på den pittoreska ön.

Logistikmardrömmar blev till möjligheter

Sydkoster, som den klassiska skärgårdsön den är, har inga större avlastningsytor för allt byggmaterial. Dessutom håller pensionatet öppet för sina gäster under projektets gång, vilket gjorde att man ville undvika stora bygglaster som förvaras på området.

– Jag har varit nyfiken på Posi-Joist bjälklag en lägre tid och ville verkligen prova produkten. Och den uppfyllde verkligen mina förhoppningar på grund av att den är prefabricerad, lätt transportera, lätt hantera och lätt att montera. Det underlättar extremt mycket för logistiken här på ön, samtidigt som frakten var betydligt billigare än betong, förklarar Fredrik Söderberg.

En viktig poäng med Posi-Joist är också att alla installationer så som el, fiber, vatten och värme dras i bjälklaget, och behöver därmed inte gjutas in som med betong.

Uppfyller hårda krav

Gästernas komfort och säkerhet är högt prioriterade i ett hotellbygge. Därför ställdes det väldigt höga krav gällande brand och akustik.

– De enda produkterna om vi kunde hitta som uppfyllde de höga kraven var MiTeks Posi-Joist bjälklag, berättar Fredrik Andrén, platschef på Brixly.

Fredrik Söderberg

Pensionat Ekenas

Fredrik Andrén
Snabbt montage

För Fredrik Andrén var det första gången han använde MiTeks produkter och han är väldigt positivt inställd.

– Vi fick 19 takstolar levererade under förmiddagen och kunde montera dem på en dryg timme, mycket tack vare att de kommer prefabricerade. Även om de är lätthanterliga är takstolarna väldigt vridstyva och har en bra bärande kraft, det är en mycket bra produkt och jag kommer absolut att vilja använda dem fler gånger, säger Fredrik Andrén, och fortsätter:

– Det har varit ett genomgående smidigt projekt och vi har fått bra stöd från MiTek under projektets gång när vi har haft frågor.

Tillbyggnaden på pensionat Ekenäs förväntas stå helt färdigt till sommaren 2024.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller undringar kring Posi-Joist™ eller hur MiTek skulle kunna bistå er i arbetet att uppnå kostnadseffektiva och smarta bygglösningar. Antingen via formuläret nedan eller per telefon. Längst ned hittar ni kontaktuppgifter samt länkar till våra sociala kanaler.
Läs mer (SE)
|
Read more (FI)
|
Read more (EST)
Ditt meddelande har skickats.
Oops! Något blev fel när meddelandet skulle skickas.
Till startsidan