Hybridbalken erövrar norrland

"Det är tiden man tjänar, och så är det väldigt simpelt”
Det är en kall och regnig vårdag i maj 2021 när vi besöker Norrhusets arbetsledare Frank Lindbäck på Luleås nyaste bostadsområde Dalbo. När vi svänger in på området räknar vi till 11 villatomter med Norrhusets flaggor vajandes i vinden.
Posi-Joist golv rördragning

Förutsättningar och fördelar

Norrhuset bygger kundspecifika villor och fritidshus i sin fabrik i Luleå och bjälklaget består av hybridbalken Posi-Joist™. Balkarna tillverkas av mitt resesällskap för dagen, Johan Eriksson på Granholmen träteknik i Norrfjärden norr om Piteå, inte långt från byggplatsen med norrländska mått. När jag ber Frank beskriva de största utmaningarna när det kommer till just bjälklag, funderar han en stund och säger ”ja, nu är det ju inte så himla mycket utmaningar, för nu kan man ju som sagt färdas med rören genom balkarna”.

När det kommer till badrum på övervåningar där det blir ett tätare C/C på 300mm har det tidigare varit hemskt att komma åt med en borr får att borra igenom balkar för rördragning. Med Posi-Joist™ är det däremot öppet så det är enkelt att bara skjuta in dem från sidan. ”Det är tiden man tjänar, och så är det väldigt simpelt” fortsätter han.

Norrhuset monterar balkarna i kassetter i fabriken som sedan levereras till byggplatsen vilket ytterligare förenklar monteringen. Enda nackdelen, beskriver Frank, är att när man ska kapa av en balk sitter spikplåten ”så fruktansvärt hemskt fast”, nu är det ju i och för sig det den ska göra också, tillägger han och ler. Posi-Joist™ levereras färdiga för montering från tillverkaren och det är därför ytterst sällan situationen uppstår.


Norrhuset jobbar numera bara med Posi-Joist™ i sina bjälklag. ”Jag ser inte någon anledning att välja något annat, jag vet inte om det finns något liknande på marknaden” avslutar Frank innan han går ut och fortsätter bygga i regnet.

golvbjälklag

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller undringar kring Posi-Joist eller hur MiTek skulle kunna bistå er i arbetet att uppnå kostnadseffektiva och smarta bygglösningar. Antingen via formuläret nedan eller per telefon. Längst ned hittar ni kontaktuppgifter samt länkar till våra sociala kanaler.
Läs mer (SE)
|
Read more (FI)
|
Read more (EST)
Ditt meddelande har skickats.
Oops! Något blev fel när meddelandet skulle skickas.
Till startsidan